Radionice kreirane za roditelje tinejdžera su nastale kao odgovor na pitanja i izazove koje imaju većina roditelja dece ovog burnog uzrasta. Ovde mogu saznati o najnovijim naučnim saznanjima iz psihologije, neuronauke, pedagogije, kao i da, u atmosferi poverenja, uvežbaju nove veštine komunikacije sa svojom decom. Iako se mnogi roditelji pitaju da li je već kasno da se nešto menja u pristupu vaspitanju, kao što je Džejn Nelsen rekla – nikad nije kasno da se ulaže u roditeljstvo, priznaju i  oproste dotadašnje greške i krene putem međusobno poštujućih, humanih odnosa. Reakcije i promene u ponašanju dece čiji su roditelji uneli novi pristup najbolje dokazuju ovu tvrdnju.

Tajanstveni svet tinejdžera

Samokontrola

Ohrabrite svog tinejdžera

Ni popustljiv, ni strog roditelj

Moć konekcije

Istine i laži

Vežbaonica


Ciklus radionica “Sloboda je odgovornost”

Ciklus radionica “Sloboda je odgovornost”  se sastoji od 7 radionica koje se realizuju jednom mesečno u kontinuitetu. Svaka radionica ima fokus na određene veštine koje su važne za roditeljstvo sa tinejdžerima. Moguće je učestvovati na celokupnom ciklusu, ili na pojedinoj radionici.

 “Promena može da bude teška, ali nisam nikada čula da je neko rekao da nije vredelo truda. Možda ljudi samo racionalizuju stvari, ali oni koji su prošli bolni preobražaj kažu da se isplatilo. A oni koji su se promenili mogu da vam kažu kako im se život promenio - nabolje. Mogu da vam pričaju o stvarima koje sada imaju, a koje inače ne bi imali, i kako se sada osećaju, a da se ne bi tako osećali da se nisu usudili da zakorače u promene.” Carol Dweck
Promena iznutra nije laka, niti može da se desi “preko noći”. Potrebno je vreme da bi se nove veštine uvežbale, učvrstile I postale sastavni deo prirodnog ponašanja. Tokom ovog procesa potrebna je kontinuirana uzajamna podrška, ponavljanje, razmena sa drugim roditeljima koji se nalaze “u istom čamcu” i uz sigurno i nežno vođstvo iskusnog stručnjaka.

Nakon učešća na programu “Sloboda je odgovornost”, učesnici mogu da primete da stare navike, koje su do sada upravljale roditeljevanjem, a često su shvatali da nisu efikasne, polako blede i ustupaju mesto novim veštinama. Kao što mnogi roditelji kažu –  život im se sasvim promenio.
Pored roditelja, sve radionice, kao i celokupni ciklus su namenjene i psiholozima, pedagozima, nastavnicima, profesorima i svima onima koji žele da unaprede svoj odnos sa decom - tinejdžerima.


Učestvujući na ciklusu radionica za roditelje tinejdžera “Sloboda je odgovornost”, moći ćete da:

  • Identifikujete i koristite specifične, ohrabrujuće rečenice/izraze koje će omogućiti da zadržite nivo otvorene komunikacije sa svojim tinejdžerom
  • Da koristite Znatiželjna pitanja i empatiju da  postanete svesni načina na koji vaš tinejdžer vidi sebe i svet oko sebe
  • Prilagodite način svoje reakcije pod stresom tako što ćete naučiti veštine samoregulacije ispoljavanja neprijatnih emocija – ljutnje, strepnje i straha.
  • Primenjujući znanje o vašem Životnom stilu shvatićete kako on utiče na vašeg tinejdžera
  • Da koristite alatke Pozitivne discipline kojima se postiže bolja saradnja, više poštovanja i odgovornosti u odnosima sa vašim tinejdžerom
  • Da identifikujete vaše dugoročne ciljeve roditeljstva i razumete kako da ih koristite kao „kompas“ koji vam je potreban da zadržite željeni pravac
  • Blag i istovremeno, odlučan i mudar pristup vašem roditeljstvu – pristup koji je potreban vašem tinejdžeru
  • Dobijete kontinuiranu podršku tokom ciklusa od voditeljke i od koučesnika – drugih roditelja, kao I putem mailova I direktnih kontakata.


Program “Sloboda je odgovornost” je namenjena roditeljima dece od 10 - 18 + godina i svima onima koji se susreću ili rade sa tinejdžerima.

AKTUELNOSTI

Najnovija dešavanja i aktuelnosti

Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj. Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju.Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih.Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kojih se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur. 

Pročitaj više
Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj.   Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju. Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih. Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kog se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Webinar se odvija u dva dela: I deo – 23.07.2020. od 19 do 20:30h, i II deo – 24.07.2020. od 19 do 20:30h.,preko Zoom aplikacije. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur.

Pročitaj više
Pričajmo o osećanjima

Pričajmo o osećanjima

13.06.2020

Da li i vi mislite da pokazivati i pričati o osećanjima znači biti slab, "preosetljiv"? Mislite da osećanja smetaju produktivnom životu, efikasnom funkcionisanju? U ulozi roditelja - vlada mišljenje da pokazati osećanja pred decom može da ugrozi roditeljski "autoritet". Istina je na sasvim suprotnoj strani! Savremena naučna saznanja ističu važnost učenja o emocijama, osećanjima i samoregulaciji. Ovo je posebno značajno u odnosima sa našom decom. Svaki roditelj bi voleo da ima iskrene i otvorene odnose sa svojom decom. Ovo je posebno značajno u periodu kada deca ulaze u period adolescencije, i kada društvo vršnjaka i život izvan porodice postaje sve važniji, a kontakti sa roditeljima sve ređi. Na radionici „Pričajmo o osećanjima“ ćemo učiti: - o razlici između emocija i osećanja - o tome kako emocije utiču na naše odluke i ponašanje - kako da naučimo da pričamo o osećanjima sa našim tinejdžerima - kako da slušamo naše tinejdžere kada nam pričaju o osećanjima, a da izbegnemo „popravljanje“ i „prosuđivanje“ - kako da pomognemo našoj deci da isprazne emocionalnu vreću i da izleče najturbulentnije emocije - praktikovanje empatije. Radionica se odvija u dva dela u trajanju od po 1,5 sat, preko Zoom aplikacije. Mesta se rezervišu uplatom kotizacije u iznosu od 2.500 rsd. Prijave se šalju na mail teenpozitivnadisciplina@gmail.com.  I nformacije i prijave: 064/13-13-620 (Dijana) Autorka i voditeljka programa: Dijana Radojković, pedagog, sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CDPDE) i Mindfulness trener. Majka sam sina i ćerke, mojih najvećih učitelja:), bivših tinejdžera, a zauvek moje dece. Nakon 11 godina radioničkog rada sa roditeljima i profesionalcima u oblasti Pozitivne discipline, 6 godina rada sa roditeljima i decom u oblasti Mindfulnessa, desetine roditelja i tinejdžera na indvidualnim susretima, i nakon realizovanog sedmomesečnog programa, koji je pohađalo 14 roditelja, nastavljam sa edukacijama koje predstavljaju praktičnu primenu tri moćne oblasti - Pozitivnu disciplinu, Mindfulness i Svesno roditeljstvo. Cilj ove radionice je da se bolje upoznamo sa sopstvenim emocijama i njihovim pokretačima, da bolje upoznamo sebe, i da i svoju decu/tinejdžere upoznamo sa ovim veštinama. Na taj način ćemo se bolje povezati sa njima, unaprediti naše odnose, obezbediti osećaj pripadnosti i značajnosti, a samim tim unaprediti njihovo funkcionisanje.

Pročitaj više