Po struci sam psholog, međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti pozitivne discipline, sa sedamnaestogodišnjim iskustvom u radu sa roditeljima dece ranog, predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i profesionalcima koji rade sa decom u vrtićima i školama.

Od 2002. godine počela sam da radim kao dečiji psiholog u okviru PU ‘’Radosno detinjstvo’’. Prelaskom u Savetovalište za porodicu PU 2005. godine, otvara se za mene jedan sasvim novi svet - svet edukativnog rada sa roditeljima. U okviru psihološkog programa Disciplina nije bauk, čiji sam bila autor i voditelj, 2006. godine počela sam da se bavim primenom pristupa Pozitivne discipline u vaspitanju dece u porodici.

Tokom narednih šest godina kroz edukaciju u okviru ovog programa prošlo je više stotina roditelja, da bi 2011. godine program je prerastao u Trening roditeljskih veština Pozitivno roditeljstvo. Kako se u tom period stvorila potreba za sličnim programom namenjenim profesionalcima, u koautorstvu kreiram program stručnog usavršavanja za zaposlene u vrtićima Pozitivna disciplina u vrtiću, koji od 2012. godine biva akreditovan od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

Autor sam i voditelj brojnih psiho-edukativnih programa, među kojima i  Biti i ostati povezan sa detetom, Roditeljstvo se uči i Roditeljstvo sa (ne)običnom decom, Kako srce kaže, Ja i ti - biti socijalno kompetentan. Koautor sam priručnika Adaptacija u jaslicama, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, 2012.

2009. godine, kada je moja ćerka Una imala godinu dana, počinje posebno da me interesuje psihologija majčinstva i u okviru Savetovalista za porodicu pokrećem Mama Klub - iskustveno-edukativnu grupu za psihološku podršku rastu i razvoju u ulozi žene i mame. Mama Klubove vodim i dan danas, i na moju veliku radost, iz godine u godinu, raste interesovanje mama za ovim oblikom grupnog učenja i  podrške.

2013. god stekla sam  međunarodni sertifikat, kojim sam i zvanično postala edukator za roditelje u oblasti  Pozitivne discipline, od strane Asocijacije za Pozitivnu disciplinu (Positive Discipline Association). Od 2014. godine aktivan sam član Asocijacije.

Od pre par godina bavim se izučavanjem uticaja temperamenta na ponašanje dece i  odraslih. U okviru ovog područja rada, ko-autor sam i voditelj treninga za roditelje: Šta ti poručuje moj temperament?, Izazovno dete - kako ga razumeti i podržati, Visokosenzitivno dete - orhideja u svetu maslačaka. Posebno profesionalno interesovanje imam za  visokosenzitivnu decu, decu izazovnog temperamenta, rođenu sa osetljivijim nervnim sistemom, jer sam i sama visokosenzitivna osoba i mama sam jedne visokosenzitivne devojčice. Ko-autor sam edukativog programa za zaposlene u vrtićima: Razumi me, podrži me-upoznaj moj temperament  akreditovana su od strane ZUOV-a.

U  svim aspektima svog rada koristim i elemente geštalt psihoterapije i savetovanja. Geštalt edukaciju, bazični i napredni nivo, pohađala sam od 2002-2009. godine u okviru Geštalt Studija Beograd (dr Lidije Pecotić). Paralelno sa edukacijom iz geštalta, upoznala sam se i drugim srodnim terapeutskim pravcima: konstruktivizmom, sisretmskim konstelacijama (Order of love) i jungijanskom analitičkom psihologijom, kroz brojne radionice koje sam u okviru GSB u ovom periodu pohađala.

Od 2017. godine ko-osnivač sam Edukativnog centra:’’POZITIVNA DISCIPLINA’’ a od 2019. osnivač Centra za edukaciju ‘’KORACI’’ (prvog centra za edukaciju i psihološki razvoj visokosenzitivnih osoba i dece u Srbiji), u okviru kog obavljam privatnu psihološku praksu u Novom Sadu i Beogradu.

Udata sam za ljubav iz fakultetskih dana i mama jedne slatkice Une. Od pre godinu ponosni fan gospodina Moce, šarmantnog belog persijskog mačka. Maštam o životu na svetioniku (samo retki prijatelji INFJ-profila će ovo razumeti), obožavam vitraže, prolećna jutra, knjige Irvina Jaloma, divno kompleksne ljude i neobičnu decu, ženska prijateljstva, šarene notese, čaj od jasmina. Večni sam štreber, dokazani tragalac za senzacijama i živi dokaz da postoji ‘’obrnuti Maslov ’’.
 

 

AKTUELNOSTI

Najnovija dešavanja i aktuelnosti

Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj. Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju.Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih.Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kojih se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur. 

Pročitaj više
Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj.   Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju. Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih. Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kog se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Webinar se odvija u dva dela: I deo – 23.07.2020. od 19 do 20:30h, i II deo – 24.07.2020. od 19 do 20:30h.,preko Zoom aplikacije. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur.

Pročitaj više
Pričajmo o osećanjima

Pričajmo o osećanjima

13.06.2020

Da li i vi mislite da pokazivati i pričati o osećanjima znači biti slab, "preosetljiv"? Mislite da osećanja smetaju produktivnom životu, efikasnom funkcionisanju? U ulozi roditelja - vlada mišljenje da pokazati osećanja pred decom može da ugrozi roditeljski "autoritet". Istina je na sasvim suprotnoj strani! Savremena naučna saznanja ističu važnost učenja o emocijama, osećanjima i samoregulaciji. Ovo je posebno značajno u odnosima sa našom decom. Svaki roditelj bi voleo da ima iskrene i otvorene odnose sa svojom decom. Ovo je posebno značajno u periodu kada deca ulaze u period adolescencije, i kada društvo vršnjaka i život izvan porodice postaje sve važniji, a kontakti sa roditeljima sve ređi. Na radionici „Pričajmo o osećanjima“ ćemo učiti: - o razlici između emocija i osećanja - o tome kako emocije utiču na naše odluke i ponašanje - kako da naučimo da pričamo o osećanjima sa našim tinejdžerima - kako da slušamo naše tinejdžere kada nam pričaju o osećanjima, a da izbegnemo „popravljanje“ i „prosuđivanje“ - kako da pomognemo našoj deci da isprazne emocionalnu vreću i da izleče najturbulentnije emocije - praktikovanje empatije. Radionica se odvija u dva dela u trajanju od po 1,5 sat, preko Zoom aplikacije. Mesta se rezervišu uplatom kotizacije u iznosu od 2.500 rsd. Prijave se šalju na mail teenpozitivnadisciplina@gmail.com.  I nformacije i prijave: 064/13-13-620 (Dijana) Autorka i voditeljka programa: Dijana Radojković, pedagog, sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CDPDE) i Mindfulness trener. Majka sam sina i ćerke, mojih najvećih učitelja:), bivših tinejdžera, a zauvek moje dece. Nakon 11 godina radioničkog rada sa roditeljima i profesionalcima u oblasti Pozitivne discipline, 6 godina rada sa roditeljima i decom u oblasti Mindfulnessa, desetine roditelja i tinejdžera na indvidualnim susretima, i nakon realizovanog sedmomesečnog programa, koji je pohađalo 14 roditelja, nastavljam sa edukacijama koje predstavljaju praktičnu primenu tri moćne oblasti - Pozitivnu disciplinu, Mindfulness i Svesno roditeljstvo. Cilj ove radionice je da se bolje upoznamo sa sopstvenim emocijama i njihovim pokretačima, da bolje upoznamo sebe, i da i svoju decu/tinejdžere upoznamo sa ovim veštinama. Na taj način ćemo se bolje povezati sa njima, unaprediti naše odnose, obezbediti osećaj pripadnosti i značajnosti, a samim tim unaprediti njihovo funkcionisanje.

Pročitaj više