Dijana Radojković biografija


Kako biti dovoljno dobar roditelj je pitanje koje zanima mnoge ljude. Odgovornost roditelja je velika, očekivanja takođe, a kada se nađemo pred mnoštvom pitanja, a još više različitih odgovora, pitamo  se koji je pravi? Kako da se postavimo kada stvari ne idu onako kako smo planirali? Onda kada naša deca pritiskaju naše dugmiće?

Ova pitanja sam i sama sebi postavljala skoro svaki dan. Deca su rasla, a ja sam se osećala kao da svakog jutra počinjem ispočetka. Stalno sam očekivala da će pravi odgovor da se pojavi. Koncept koji sam učila na studijama – kazne i nagrade nije mi bio prihvatljiv. Jednostavno, imala sam veliki otpor u odnosu na primenu bilo kojih vrsta ucena (bilo u obliku korišćenja straha ili radosti), te sam stalno tragala za humanijim pristupom. Pošto sam po struci profesor pedagogije i radim kao predškolski pedagog, na poslu se od mene očekivalo da rešim teškoće u vaspitanju dece, naročito neprihvatljive oblike ponašanja.

Pozitivna disciplina je bila otkriće mog života. Učenje ovog humanog pristupa koji čuva dostojanstvo svake osobe, bez obzira da li je to dete ili odrasli, omogućio mi je da bolje razumem međuljudske odnose,  prirodu deteta i čoveka, i da primenim alatke koje Pozitivna disciplina nudi.  Iako su moja deca tada bila u sred tinejdžerske oluje, zahvaljujući Pozitivnoj disciplini, uspela sam da sačuvam njihovo poverenje, bliske odnose sa njima, i da moja poruka bezuslovne ljubavi stiže do njih.

 

Isto se odigralo na polju mog profesionalnog razvoja. Odgovori su odjednom počeli da se pojavljuju i, što sam više učila i napredovala, više se potvrđivalo ono što sam učila na edukaciji i iz knjiga. A ponajviše – iz sve bogatijeg iskustva u radu sa roditeljima, profesionalcima i – decom.

2013.godine sam završila edukaciju iz Pozitivne discipline ( Teaching Parenting the Positive Discipline Way ) i postala međunarodno sertifikovani edukator za roditelje od strane Međunarodne asocijacije za Pozitivnu disciplinu (Positive Discipline Association -PDA). Pozitivna disciplina, (kao drugi pravci u psihologiji i pedagogiji zasnovani na humanim odnosima), u skladu su sa savremenim naučnim saznanjima o čoveku , sada su osnova i sadržaj mog rada sa roditeljima, profesionalcima  i decom. Naučila sam mnogo o ljudima i o sebi. Shvatila sam koji su moji lični izazovi i naučila da ih prihvatim i prevaziđem. Tome učim i druge ljude koji pokažu spremnost da uče i menjaju se.

2015. godina sam završila edukaciju  „ Mindfulness u radu sa decom“ ( http://mindfulnesscorner.com/trening-mindfulness-u-radu-sa-decom/http://mindfulnesscorner.com/trening-mindfulness-u-radu-sa-decom-2/ . Ova znanja i veštine mi pomažu u ličnom razvoju, roditeljstvu i radu sa roditeljima i decom, i deo su sadržaja edukacija i radionica koje realizujem.

U julu 2019. godine sam završila kurs "Minfulness sertification" i stekla uslove da primenjujem znanja i veštine mindfulnessa u svom radu sa roditeljima i decom (Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) .

U radu sa roditeljima, vaspitačima i decom posebno mi pomaže ljubav prema njima i spremnost na bezuslovno prihvatanje i empatiju, i da radeći sa njima, podržim njihov razvoj i napredovanje. A sve što učim druge, učim i sebe. Moj život je poprimio druge dimenzije i dobio dublji smisao. Na tome sam veoma zahvalna.

Posebno me interesuje adolescentni period razvoja, te sam završila edukaciju  „Solving The Mystery of Parenting Teenshttp://m.encourageu.valueaddon.com/ i  od 2014. godine u ovoj oblasti radim individualno i grupno sa tinejdžerima i njihovim roditeljima.  Smatram da je roditeljima tinejdžera posebno teško, jer se, sa jedne strane,  nalaze između dva različita perioda života svoje dece (i svog), a sa druge, jer postoje kontraverzna shvatanja o adolescenciji koja dodatno uznemiravaju i zbunjuju roditelje. Isto je i sa tinejdžerima. Vrlo često, oni ne nalaze razumevanje ni kod svojih roditelja, ni u školi. I jednima i drugima je svaka pomoć i podrška dragocena, a pošto sam i sama donedavno bila učesnik ove drame, raduje me kada uspevam da pomognem i kada mi stignu pozitivne povratne informacije.
Sa Žanom Erdeljan 2017.godine sam osnovala Edukativni centar POZITIVNA DISCIPLINA  u Novom Sadu (Marka Miljanova 22), gde zajedno realizujemo radionice za roditelje dece uzrasta do 10  godina, a samostalno realizujem radionice za roditelje tinejdžera i radim individualno sa roditeljima i tinejdžerima.

Udata sam, i moj sin sada ima 25,a ćerka 23 godine. Moj supurug i ja živimo (još uvek ..) zajedno sa njima, u Novom Sadu.

Radeći sa roditeljima pružam podršku:

 • Kako se nositi sa teškoćama  vezanim za ponašanje dece (sukobi između braće i sestara, izazovi u vrtiću,  svakodnevne rutine, sticanje  željenih i osloboditi se neželjenih navika i drugo)
 • Kako razumeti dečije ponašanje i kako birati odgovore na njih
 • Kako uskladiti različite vaspitne stilove među roditeljima
 • Učenje veština samokontrole (mindfulness veštine - veštine samoregulacije)
 • Kako roditelji mogu da nauče svoje dete kontroli ispoljavanja neprijatnih emocija
 • Uspostavljanje i održavanje uspešne konekcije sa decom
 • Podrška roditeljskoj ulozi – lični rast i razvoj roditelja, učenje roditelja samopodršci i razvoju autentičnog roditeljstva.
 • Odnosi među partnerima.

Sa decom predškolskog i ranoškolskog uzrasta radim na unapređenju:
 

 • Prilagođavanja na vrtić i školu
 • Veštinama samoprihvatanja,  odnosa sa vršnjacima i rešavanja konflikata
 • Razvoja veština koncentracije i učenja.


Individualni rad sa tinejdžerima obuhvata:

 • Rad na razvoju autentičnosti,  samoprihvatanja  i razvoju samopouzdanja
 • Veštine i tehnike minfulness-a u svakodnevnom životu
 • Unapređivanje veština komunikacije sa roditeljima, vršnjacima, nastavnicima
 • Unapređivanje veština koncentracije i učenja
 • Istraživanje sklonosti i talenata, izbor budućeg profesionalnog usmerenja.

Zajedno sa Žanom Erdeljan kreiram i realizujem radionice za roditelje iz oblasti Pozitivne discipline,  kao I  drugim programima koji podržavaju međusobno poštujuće i humane odnose među ljudima:

Autorka radionice “Preživeti adaptaciju”, namenjenu roditeljima čija se deca pripremaju za polazak u jaslice i vrtić. Koautor sam publikacije „Adaptacija u jaslicama“ Zavoda za izdavanje udžbenika http://www.knjizara.zavod.co.rs/besplatne-eknjige-download)

Predavanje/ radionica “Tajanstveni svet tinejdžera“.

 

Kreirala sam ciklus radionica za roditelje tinejdžera “Sloboda je odgovornost” koji se sastoji od 6 tročasovnih radionica:

 • “Samokontrola – ostati smiren kada tinejdžer isprobava granice”
 • “Ohrabrite svog tinejdžera (I sebe)”
 • “Ni popustljiv, ni strog roditelj”
 • “Moć konekcije – kako izbeći prekid u komunikaciji sa tinejdžerima”
 • “Ples između istina i laži – biti spreman da čujemo ono što nam se ne sviđa je bolje od laganja”
 • “Vežbaonica”, radionica gde učestvuju  tinejdžeri sa roditeljima.


Šta kažu roditelji:

 

Samo sam htela da vam se zahvalim što postojite . Jedna moja prijateljica mi je pre neki dan dok je gledala kako razgovaram sa mojim i njenim sinom rekla: “Vredi svaki dinar to što si naučila.”


Prvi put kad ste došli kod nas temperamentni Aleksandar je imao možda nepune 2 godine
I tada smo naučili osnovne alatke distrakcija i supstitucija koje su nas spasile puno puta.
Od tada je prošlo jako puno a često sam se pitala pogotovo u teškim situacijama da li će ovo moje ulaganje uspeti?
Danas sam ponosna na svog petogodišnjeg decaka i na način kojim rešavamo probleme/situacije. Pre neki dan je on smirivao mene kad sam se posvadjala sa svojom mamom: "Mama vidim da si uzbudjena. Nije lepo da se svadjaš sa bakom. To je naša baka. Diši duboko. To će ti pomoci."


Još jednom želim da Vam se zahvalim na podršci i svemu što ste nas naučili da možemo da uživamo u turbulentnom uzrastu naše dece. Moram da priznam da ste mi Vi i pozitivna disciplina olakšali život. Toliko toga ima u životu vezano za decu, da nisam Vas upoznala, ona stara “ja” bi verovatno bila isftusrirana I nesrećna mama.” (majka tri tinejdžera)


Želim da vam se zahvalim na vašem angažmanu oko nas. Neki dan D. (četvorogodišnji sin)  me iz čista mira pitao kad ćemo ići kod ONE TETE,i objasnio o kojoj je teti reč. Inače je dobro, još je mali ljutko, ali agresija se izgubila vrlo brzo,možda nedelju dana nakon primene vaših saveta. U vrtiću ga hvale vaspitačice da je dobar i vidim da je i njima to veliko olakšanje. Hvala vam do neba.


Podkasti:


Kontakti:

E-mail: pozitivnadisciplinans@gmail.com i teenpozitivnadisciplina@gmail.com
Mob: 0641313620
Skype adresa: dijanaradojkovicns

 

AKTUELNOSTI

Najnovija dešavanja i aktuelnosti

Pozitivna disciplina u porodici IV susret

Pozitivna disciplina u porodici IV susret

21.10.2020

Trening roditeljskih veština POZITIVNA DISCIPLINA U PORODICI namenjen je roditeljima dece uzrasta od 1 do 10 godina. Zašto baš trening? Klasičnim programima za roditelje, predavanjima, čitanjem knjiga, blogova, razgovorima sa prijateljima, nedostaje ključna tačka, učenje koje na taj način stičemo često ne stvara uvide koji omogućavaju promenu u ponašanju. Upravo iz tog razloga, trening je zasnovan na ISKUSTVENIM VEŽBAMA, najefikasnijem načinu dolaska do promene. Iskustvenim vežbama na treningu UČIMO ČINEĆI, a ne pasivno slušajuči, čitajući… Online trening je *zabavan je jer je iskustven. Kreiran je sa ciljem Vašeg aktivnog učestvovanja (i učenja), umesto klasičnog ’’pasivnog’’ primanja teorijskog znanja. * informativan jer ćete biti u prilici da naučite ’’kako svet posmatrati očima deteta’’ putem Vašeg ličnog iskustva i kroz učenje čuvenog Alfreda Adlera, Rudolfa Drajkursa, Džejn Nelsen (svetski poznatog autora serije priručnika za roditelje na temu Pozitivne discipline) *koristan jer ćete biti u prilici da naučite brojne konkretne roditeljske veštine i strategije koje ćete koristiti u svakodnevnom životu! U podržavajućem okruženju grupe, roditelji postaju svesni kako osećaju, razmišljaju, šta odlučuju o raznim pitanjima o kojima raspravljamo. Iskustvene vežbe povezuju emocije i misli kako bi stvorili novo uverenje. Novo uverenje utiče na način na koji sada vidimo određeni problem i ima dugotrajan efekat na promenu ponašanja. Tokom online treninga učesnici imaju priliku da upoznaju roditelje sa istim ili sličnim dilemama i teškoćama te se osećaju manje izolovano i usamljeno. Nakon online-treninga znaćete kako da: - smanjite borbu moći, obezbeđivanjem saradnje i obostranog poštovanja između vas i deteta - vaspitavate decu da budu odgovorna, poštuju sebe i druge, budu snalažljiva - ne budete popustljivi, a ni strogi - otkrijete uzroke i efikasno reagujete na dečije neprihvatljivo ponašanje - smanjite rivalstvo među decom, izbegavajući ulogu sudije a istovremeno pomažući im da ovladaju dugoročnim veštinama rešavanja konflikta - koristite moć Porodičnih Sastanaka Voditelji online treninga: Žana Erdeljan, psiholog, međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti pozitivne discipline (CPDPE), član Asocijacije za Pozitivnu Disciplinu (PDA) Dijana Radojković, pedagog, međunarodno sertifikovani edukator za roditelje u oblasti pozitivne discipline (CPDPE) Trening je 7-nedeljni i organizuje se sredom 18-20h Trening počinje 30.septembra 2020. Datumi susreta: 07.10.; 14.10.; 21.10.; 28.10.; 04.11.; 11.11. Učestvovanje u online-treningu uključuje: radni materijal (PDF) KOMPLET PD KARTICA: ''47 kartica kojima razvijate vaše roditeljske veštine'' /poslaćemo ih poštom na vašu kućnu adresu. Trening će se realizovati putem Zoom-platforme. Zbog specifičnosti rada i zaštite privatnosti učesnika, susreti neće biti snimani. Konačni rok za prijave je 20.septembar.2020. Cena učestvovanja na online treningu je: 9.000 rsd Prijava treba da sadrži: ime i prezime roditelja, uzrast deteta/dece i kontakt telefon i šalje se na: pozitivnadisciplinans@gmail.com Nakon registrovanja prijave poslaćemo vam podatke o načinu rezervacije mesta na treningu. Prijavu smatramo konačnom uplatom celokupnog iznosa, nakon čega šaljemo pristupni Zoom-link Za sve dodatne informacije i prijave: 064/13-13-620 (Dijana), 064/175-15-81 (Žana)

Pročitaj više
Preživeti burne godine

Preživeti burne godine

19.10.2020

Sedmomesečni program „Preživeti burne godine“ sadrži sledeće teme: "Zašto nam je tako teško, kada tinejdžeri pritiskaju naše dugmiće?“ – vežba „Putovanje u dolinu sećanja“, „Ja u njegovim/njenim očima“, alatka/vežba „Potvrdite osećanja“. „Treba nam dosta hrabrosti“ – priča o tri funkcije mozga, samoregulaciji i alatka Blag i odlučan, IV i V faza socijalno-emocionalnog razvoja; Vežba „Postavljanje granica sa decom“; „Pričajmo o osećanjima“ – Koraci u samoregulaciji, Vežba „Puštanje“, Uzroci neprihvatljivog ponašanja tinejdžera, vežba „Refleksivno slušanje“, „Emocionalna iskrenost“, vežba „Ja osećam“. „Ohrabrite svog tinejdžera i sebe“ – Kažnjeni pohvalama, Šta je to bezuslovno roditeljstvo, Neka poruka ljubavi stigne do cilja; 5 principa Pozitivne discipline. „Biti strog prema sebi ne znači biti dobar roditelj“ - vežba „Pohvale vs Ohrabrenja“, 4 vrste Ohrabrenja; vežba: „Uputimo jedni drugima ohrabrenja“. „Snaga porodičnih sastanaka“ – 5 prepreka za postizanje dugoročnih ciljeva u vaspitanju, Dnevni red porodičnih sastanaka, Šta treba, a šta ne treba činiti da bi uspeo porodični sastanak; vežba „Porodični sastanak“. Pozitivna disciplina u realnim životnim situacijama – 6 primera i korišćenje alatki Pozitivne discipline; Sastavimo delove u celinu. Sedmomesečno trajanje programa je usmereno na uvežbavanje i formiranje novih navika u komunikaciji sa tinejdžerima. Poštujući principe Pozitivne discipline, i međusobnog uvažavanja i poštovanja u porodicama, isključene su sve oblike kazni, manipulacije i ucene, kao i pohvale i nagrade, što je bitno drugačije od uobičajenog stila vaspitavanja dece. Za takvu, trajnu promenu je potreban kontinuiran rad i stalna pomoć i podrška učesnicima, koju dobijaju putem mailova, domaćih zadataka i povratnih informacija o njima, razmene informacija i pomoći u kriznim situacijama ukoliko se pojave u toku i nakon programa. Ovaj program je realizovan u prethodne 2 godine sa dve grupe učesnika, uz neophodno prilagođavanje sastavu i potrebama učesnika. Efekti su zapaženi već tokom trajanja programa, a nakon programa, učesnici su ostali u kontaktu sa voditeljkom, razmenjujući uspehe i izazove. Online susreti se snimaju, da bi učesnici mogli da se podsete sadržaja, i zbog eventualnih izostanaka, i neće se koristiti u druge svrhe. Prezentacije i radne materijale učesnici dobijaju mailom nakon svakog susreta. Tokom perioda između susreta, predviđena je izrada domaćih zadataka, u cilju obezbeđivanja primene alatki i provere njihovih efekata. Nakon realizovanog programa, predviđen je susret „uživo“, da bismo podelili Svedočanstva i bedževe „Pritisni pauzu kada tinejdžer pritiska dugmić“. Posle završetka programa, predviđeno je da se jednom mesečno učesnici okupljaju sa voditeljkom programa, tokom 5 meseci, u cilju praćenja i kontinuirane podrške tokom promena učesnika. Nakon 11 godina radioničkog rada sa roditeljima i profesionalcima u oblasti Pozitivne discipline, 6 godina rada sa roditeljima i decom u oblasti Mindfulnessa, desetine roditelja i tinejdžera na indvidualnim susretima, i nakon 2 realizovana sedmomesečna programa "Svesno i saosećajno roditeljstvo", i „Razumeti tinejdžera znači razumeti sebe“ koji je pohađalo ukupno 28 roditelja, odlučila sam da ponudim program novim učesnicima. Ovaj program predstavlja spoj tri moćne oblasti - Pozitivnu disciplinu, Mindfulness i Svesno roditeljstvo. Cilj dugoročnog programa kao što je ovaj je da učesnici nauče veštine iz oblasti Pozitivne discipline, Mindfulnessa i Svesnog roditeljstva, povećaju sposobnost samoregulacije i da sva stečena znanja odaberu da primenjuju u realnim situacijama.  Cena celokupnog programa: 15.000 rsd. Za učesnike iz inostranstva moguće je plaćanje preko paypala i cena je 135 eur. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem maila ili telefonom/vajber/whatsup porukom 0641313620.

Pročitaj više
Porodični sastanak

Porodični sastanak

14.09.2020

Webinar "Porodični sastanci - učenje deljenja odgovornosti i rešavanja problema" se odvija preko Zoom platforme, 24. i 25.09.2020. u terminima od 19 do 20:30 h. Porodični sastanci su odličan način da se komunicira sa tinejdžerima, jer postoji period hlađenja pre nego što razgovarate o većini pitanja. Mnogi kažu da tinejdžeri ne vole porodične sastanke, ali iskustvo govori suprotno: oni koji ih praktikuju kažu da naizgled nezainteresovani tinejdžeri kasnije pričaju prijateljima da bi i oni trebalo da imaju sastanke sa porodicom. Na webinaru "Porodični sastanci - učenje deljenja odgovornosti i rešavanja problema" učesnici imaju prilike da saznaju kako se vode Porodični sastanci prema Pozitivnoj disciplini, šta deca (i svi članovi porodice) uče na njima i kako izbeći 6 zamki tokom porodičnih sastanaka, kako bi svi poželeli da ih održavaju redovno. Tokom webinara realizovaćemo praktične vežbe: "Priprema, pozor, sad!"; "Dnevni red porodičnih sastanaka", "Kako ostati fokusiran na traženje rešenja a ne krivca" i Mindfulness vežbu "Svesno mirisanje". Prijave se šalju na mail teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.09.2020. Cena učešća je 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur. Uz webinar učesnici dobijaju radni materijal i Plakat Porodični sastanci, koji mogu da odštampaju i stave na vidno mesto u svom domu, kako bi ih podsetio na dogovore i sledeći termin sastanka.Autor i realizator webinara je sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline, Dijana Radojković, pedagog.

Pročitaj više