Dijana Radojković biografija


Kako biti dovoljno dobar roditelj je pitanje koje zanima mnoge ljude. Odgovornost roditelja je velika, očekivanja takođe, a kada se nađemo pred mnoštvom pitanja, a još više različitih odgovora, pitamo  se koji je pravi? Kako da se postavimo kada stvari ne idu onako kako smo planirali? Onda kada naša deca pritiskaju naše dugmiće?

Ova pitanja sam i sama sebi postavljala skoro svaki dan. Deca su rasla, a ja sam se osećala kao da svakog jutra počinjem ispočetka. Stalno sam očekivala da će pravi odgovor da se pojavi. Koncept koji sam učila na studijama – kazne i nagrade nije mi bio prihvatljiv. Jednostavno, imala sam veliki otpor u odnosu na primenu bilo kojih vrsta ucena (bilo u obliku korišćenja straha ili radosti), te sam stalno tragala za humanijim pristupom. Pošto sam po struci profesor pedagogije i radim kao predškolski pedagog, na poslu se od mene očekivalo da rešim teškoće u vaspitanju dece, naročito neprihvatljive oblike ponašanja.

Pozitivna disciplina je bila otkriće mog života. Učenje ovog humanog pristupa koji čuva dostojanstvo svake osobe, bez obzira da li je to dete ili odrasli, omogućio mi je da bolje razumem međuljudske odnose,  prirodu deteta i čoveka, i da primenim alatke koje Pozitivna disciplina nudi.  Iako su moja deca tada bila u sred tinejdžerske oluje, zahvaljujući Pozitivnoj disciplini, uspela sam da sačuvam njihovo poverenje, bliske odnose sa njima, i da moja poruka bezuslovne ljubavi stiže do njih.

 

Isto se odigralo na polju mog profesionalnog razvoja. Odgovori su odjednom počeli da se pojavljuju i, što sam više učila i napredovala, više se potvrđivalo ono što sam učila na edukaciji i iz knjiga. A ponajviše – iz sve bogatijeg iskustva u radu sa roditeljima, profesionalcima i – decom.

2013.godine sam završila edukaciju iz Pozitivne discipline ( Teaching Parenting the Positive Discipline Way ) i postala međunarodno sertifikovani edukator za roditelje od strane Međunarodne asocijacije za Pozitivnu disciplinu (Positive Discipline Association -PDA). Pozitivna disciplina, (kao drugi pravci u psihologiji i pedagogiji zasnovani na humanim odnosima), u skladu su sa savremenim naučnim saznanjima o čoveku , sada su osnova i sadržaj mog rada sa roditeljima, profesionalcima  i decom. Naučila sam mnogo o ljudima i o sebi. Shvatila sam koji su moji lični izazovi i naučila da ih prihvatim i prevaziđem. Tome učim i druge ljude koji pokažu spremnost da uče i menjaju se.

2015. godina sam završila edukaciju  „ Mindfulness u radu sa decom“ ( http://mindfulnesscorner.com/trening-mindfulness-u-radu-sa-decom/http://mindfulnesscorner.com/trening-mindfulness-u-radu-sa-decom-2/ . Ova znanja i veštine mi pomažu u ličnom razvoju, roditeljstvu i radu sa roditeljima i decom, i deo su sadržaja edukacija i radionica koje realizujem.

U julu 2019. godine sam završila kurs "Minfulness sertification" i stekla uslove da primenjujem znanja i veštine mindfulnessa u svom radu sa roditeljima i decom (Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) and Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) .

U radu sa roditeljima, vaspitačima i decom posebno mi pomaže ljubav prema njima i spremnost na bezuslovno prihvatanje i empatiju, i da radeći sa njima, podržim njihov razvoj i napredovanje. A sve što učim druge, učim i sebe. Moj život je poprimio druge dimenzije i dobio dublji smisao. Na tome sam veoma zahvalna.

Posebno me interesuje adolescentni period razvoja, te sam završila edukaciju  „Solving The Mystery of Parenting Teenshttp://m.encourageu.valueaddon.com/ i  od 2014. godine u ovoj oblasti radim individualno i grupno sa tinejdžerima i njihovim roditeljima.  Smatram da je roditeljima tinejdžera posebno teško, jer se, sa jedne strane,  nalaze između dva različita perioda života svoje dece (i svog), a sa druge, jer postoje kontraverzna shvatanja o adolescenciji koja dodatno uznemiravaju i zbunjuju roditelje. Isto je i sa tinejdžerima. Vrlo često, oni ne nalaze razumevanje ni kod svojih roditelja, ni u školi. I jednima i drugima je svaka pomoć i podrška dragocena, a pošto sam i sama donedavno bila učesnik ove drame, raduje me kada uspevam da pomognem i kada mi stignu pozitivne povratne informacije.
Sa Žanom Erdeljan 2017.godine sam osnovala Edukativni centar POZITIVNA DISCIPLINA  u Novom Sadu (Marka Miljanova 22), gde zajedno realizujemo radionice za roditelje dece uzrasta do 10  godina, a samostalno realizujem radionice za roditelje tinejdžera i radim individualno sa roditeljima i tinejdžerima.

Udata sam, i moj sin sada ima 25,a ćerka 23 godine. Moj supurug i ja živimo (još uvek ..) zajedno sa njima, u Novom Sadu.

Radeći sa roditeljima pružam podršku:

 • Kako se nositi sa teškoćama  vezanim za ponašanje dece (sukobi između braće i sestara, izazovi u vrtiću,  svakodnevne rutine, sticanje  željenih i osloboditi se neželjenih navika i drugo)
 • Kako razumeti dečije ponašanje i kako birati odgovore na njih
 • Kako uskladiti različite vaspitne stilove među roditeljima
 • Učenje veština samokontrole (mindfulness veštine - veštine samoregulacije)
 • Kako roditelji mogu da nauče svoje dete kontroli ispoljavanja neprijatnih emocija
 • Uspostavljanje i održavanje uspešne konekcije sa decom
 • Podrška roditeljskoj ulozi – lični rast i razvoj roditelja, učenje roditelja samopodršci i razvoju autentičnog roditeljstva.
 • Odnosi među partnerima.

Sa decom predškolskog i ranoškolskog uzrasta radim na unapređenju:
 

 • Prilagođavanja na vrtić i školu
 • Veštinama samoprihvatanja,  odnosa sa vršnjacima i rešavanja konflikata
 • Razvoja veština koncentracije i učenja.


Individualni rad sa tinejdžerima obuhvata:

 • Rad na razvoju autentičnosti,  samoprihvatanja  i razvoju samopouzdanja
 • Veštine i tehnike minfulness-a u svakodnevnom životu
 • Unapređivanje veština komunikacije sa roditeljima, vršnjacima, nastavnicima
 • Unapređivanje veština koncentracije i učenja
 • Istraživanje sklonosti i talenata, izbor budućeg profesionalnog usmerenja.

Zajedno sa Žanom Erdeljan kreiram i realizujem radionice za roditelje iz oblasti Pozitivne discipline,  kao I  drugim programima koji podržavaju međusobno poštujuće i humane odnose među ljudima:

Autorka radionice “Preživeti adaptaciju”, namenjenu roditeljima čija se deca pripremaju za polazak u jaslice i vrtić. Koautor sam publikacije „Adaptacija u jaslicama“ Zavoda za izdavanje udžbenika http://www.knjizara.zavod.co.rs/besplatne-eknjige-download)

Predavanje/ radionica “Tajanstveni svet tinejdžera“.

 

Kreirala sam ciklus radionica za roditelje tinejdžera “Sloboda je odgovornost” koji se sastoji od 6 tročasovnih radionica:

 • “Samokontrola – ostati smiren kada tinejdžer isprobava granice”
 • “Ohrabrite svog tinejdžera (I sebe)”
 • “Ni popustljiv, ni strog roditelj”
 • “Moć konekcije – kako izbeći prekid u komunikaciji sa tinejdžerima”
 • “Ples između istina i laži – biti spreman da čujemo ono što nam se ne sviđa je bolje od laganja”
 • “Vežbaonica”, radionica gde učestvuju  tinejdžeri sa roditeljima.


Šta kažu roditelji:

 

Samo sam htela da vam se zahvalim što postojite . Jedna moja prijateljica mi je pre neki dan dok je gledala kako razgovaram sa mojim i njenim sinom rekla: “Vredi svaki dinar to što si naučila.”


Prvi put kad ste došli kod nas temperamentni Aleksandar je imao možda nepune 2 godine
I tada smo naučili osnovne alatke distrakcija i supstitucija koje su nas spasile puno puta.
Od tada je prošlo jako puno a često sam se pitala pogotovo u teškim situacijama da li će ovo moje ulaganje uspeti?
Danas sam ponosna na svog petogodišnjeg decaka i na način kojim rešavamo probleme/situacije. Pre neki dan je on smirivao mene kad sam se posvadjala sa svojom mamom: "Mama vidim da si uzbudjena. Nije lepo da se svadjaš sa bakom. To je naša baka. Diši duboko. To će ti pomoci."


Još jednom želim da Vam se zahvalim na podršci i svemu što ste nas naučili da možemo da uživamo u turbulentnom uzrastu naše dece. Moram da priznam da ste mi Vi i pozitivna disciplina olakšali život. Toliko toga ima u životu vezano za decu, da nisam Vas upoznala, ona stara “ja” bi verovatno bila isftusrirana I nesrećna mama.” (majka tri tinejdžera)


Želim da vam se zahvalim na vašem angažmanu oko nas. Neki dan D. (četvorogodišnji sin)  me iz čista mira pitao kad ćemo ići kod ONE TETE,i objasnio o kojoj je teti reč. Inače je dobro, još je mali ljutko, ali agresija se izgubila vrlo brzo,možda nedelju dana nakon primene vaših saveta. U vrtiću ga hvale vaspitačice da je dobar i vidim da je i njima to veliko olakšanje. Hvala vam do neba.


Podkasti:


Kontakti:

E-mail: pozitivnadisciplinans@gmail.com i teenpozitivnadisciplina@gmail.com
Mob: 0641313620
Skype adresa: dijanaradojkovicns

 

AKTUELNOSTI

Najnovija dešavanja i aktuelnosti

Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj. Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju.Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih.Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kojih se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur. 

Pročitaj više
Ohrabrenja

Ohrabrenja

18.07.2020

Ohrabrenje je kad neko prepozna i tačno definiše kako se osećam, bez namere da popravlja, prepravlja ili podceni moj doživljaj.   Mnogi roditelji, želeći im najbolje, svojim postupcima obeshrabruju decu. Tada rade umesto njih, popravljaju njihove greške ili ih spašavaju. Webinar/radionica “Ohrabrenja su potrebna tinejdžerima i roditeljima” će vam pomoći da izbegnete zamke obeshrabrenja i da ih zamenite ohrabrenjima. Učvrstićete poverenje svog deteta, ostvariti veću bliskost i iskrenu komunikaciju. Ohrabrenja pomažu deci da razviju hrabrost – hrabrost da rastu i razviju se u ljude koji žele da budu sposobni, rezilijetni, da uživaju u životu, da budu srećni članovi koji doprinose drušvu i, kako je Rudolf Drajkurs rekao „koji imaju hrabrosti da budu nesavršeni“, da se osećaju slobodni da prave greške i uče iz njih. Kroz iskustvene vežbe, učesnici imaju priliku da nauče 4 vrste ohrabrenja: Emocionalna ohrabrenja, Ohrabrenja kojima podstičemo decu u rešavanju problema, Ohrabrenja kojima cenimo trud i postignuće i Ohrabrenja kojima izražavamo zahvalnost. Učešćem na webinaru, učesnici dobijaju Pdf radni materijal, plakat "Bezuslovno roditeljstvo nije permisivno", kao i domaći zadatak. Autorka, zauzvrat, šalje povratne informacije i dodatne savete pomoću kog se obezbeđuju održivi rezultati učenja. Webinar se odvija u dva dela: I deo – 23.07.2020. od 19 do 20:30h, i II deo – 24.07.2020. od 19 do 20:30h.,preko Zoom aplikacije. Prijave na teenpozitivnadisciplina@gmail.com do 20.07.2020. Cena učešća: 2.500 rsd. Za učesnike iz drugih država, učešće se uplaćuje preko paypala i iznos je 25 eur.

Pročitaj više
Pričajmo o osećanjima

Pričajmo o osećanjima

13.06.2020

Da li i vi mislite da pokazivati i pričati o osećanjima znači biti slab, "preosetljiv"? Mislite da osećanja smetaju produktivnom životu, efikasnom funkcionisanju? U ulozi roditelja - vlada mišljenje da pokazati osećanja pred decom može da ugrozi roditeljski "autoritet". Istina je na sasvim suprotnoj strani! Savremena naučna saznanja ističu važnost učenja o emocijama, osećanjima i samoregulaciji. Ovo je posebno značajno u odnosima sa našom decom. Svaki roditelj bi voleo da ima iskrene i otvorene odnose sa svojom decom. Ovo je posebno značajno u periodu kada deca ulaze u period adolescencije, i kada društvo vršnjaka i život izvan porodice postaje sve važniji, a kontakti sa roditeljima sve ređi. Na radionici „Pričajmo o osećanjima“ ćemo učiti: - o razlici između emocija i osećanja - o tome kako emocije utiču na naše odluke i ponašanje - kako da naučimo da pričamo o osećanjima sa našim tinejdžerima - kako da slušamo naše tinejdžere kada nam pričaju o osećanjima, a da izbegnemo „popravljanje“ i „prosuđivanje“ - kako da pomognemo našoj deci da isprazne emocionalnu vreću i da izleče najturbulentnije emocije - praktikovanje empatije. Radionica se odvija u dva dela u trajanju od po 1,5 sat, preko Zoom aplikacije. Mesta se rezervišu uplatom kotizacije u iznosu od 2.500 rsd. Prijave se šalju na mail teenpozitivnadisciplina@gmail.com.  I nformacije i prijave: 064/13-13-620 (Dijana) Autorka i voditeljka programa: Dijana Radojković, pedagog, sertifikovani edukator za roditelje u oblasti Pozitivne discipline (CDPDE) i Mindfulness trener. Majka sam sina i ćerke, mojih najvećih učitelja:), bivših tinejdžera, a zauvek moje dece. Nakon 11 godina radioničkog rada sa roditeljima i profesionalcima u oblasti Pozitivne discipline, 6 godina rada sa roditeljima i decom u oblasti Mindfulnessa, desetine roditelja i tinejdžera na indvidualnim susretima, i nakon realizovanog sedmomesečnog programa, koji je pohađalo 14 roditelja, nastavljam sa edukacijama koje predstavljaju praktičnu primenu tri moćne oblasti - Pozitivnu disciplinu, Mindfulness i Svesno roditeljstvo. Cilj ove radionice je da se bolje upoznamo sa sopstvenim emocijama i njihovim pokretačima, da bolje upoznamo sebe, i da i svoju decu/tinejdžere upoznamo sa ovim veštinama. Na taj način ćemo se bolje povezati sa njima, unaprediti naše odnose, obezbediti osećaj pripadnosti i značajnosti, a samim tim unaprediti njihovo funkcionisanje.

Pročitaj više